För skolor

Om Stora bokvalet

I Stora bokvalet uppmuntrar vi barn och unga att läsa minst en bok under hösten och sedan rösta på sin favoritbok när röstningen är öppen mellan 1 januari och 28 februari 2025. Stora bokvalet syftar till att främja läsandet hos barn och unga och låta barn och ungas röster komma till tals. I april koras tre vinnande författare, en i vardera åldersgrupp 6-9, 9-12, 12-16, och priset är ett av Sveriges finaste priser eftersom det är barn och unga som väljer sin favoritböcker!

Stora bokvalet är ett initiativ av Bonniers Familjestiftelse tillsammans med Bonnier Carlsen och Rabén & Sjögren. Alla årets barn- och ungdomsböcker som är utgivna Sverige i år finns med i urvalet av böcker som barn och unga kan rösta på.

Idén till Stora bokvalet kommer från det som tidigare var Bokjuryn. Barnens bibliotek och Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen (dåvarande Kultur i Väst) arbetade med Bokjuryn på uppdrag av Sveriges Kulturråd. 2015 Bokjuryn anordnades och då var 35 500 barn (!) med och röstade på sina favoritböcker. Några av de författare som vann pris för bästa bok är Martin Widmark och Helena Willis, Petrus Dahlin och Kristina Ohlsson. Läs mer om Bokjuryn här.

 

 

Bonniers Familjestiftelse verkar för att stärka kommande generationers möjlighet att utveckla och delta i det demokratiska samtalet. Om du är mer intresserad är du välkommen att besöka vår hemsida eller kontakta Bonniers Familjestiftelses generalsekreterare Lovisa Fhager Logothetis: lovisa@bonniersfamiljestiftelse.se